Részletes program  2018.09.05.-09.09.  Cseh Paradicsom – Prága – Cseh-Svájc

 

Kedves Túratársak!  

Kialakult az utunk terve, melyet szeretnék megosztani veletek.

A találkozó szeptember 05-én 6 óra 20 perckor a McDonald’s parkolójában.

Indulás 6 óra 30 perckor.

Néhány hasznos információ az utazáshoz: a valuta árfolyam ~13,00 Ft  > 1 CZK

Az útra mindenki hozzon magával úti-okmányt személyi igazolványt vagy, útlevelet. A személyi igazolvány esetén csak a plasztik, amit elfogadnak a határon.

A szálláshelyünk Turnov város központjában lesz a Hotel Koruni Princ-ben..

A hotel 2-3 ágyas, tiszta szobákkal és félpanziós ellátással vár bennünket. A reggeli svédasztalos, a vacsora leves és főfogás, valamint desszert.

Az italt mindenki saját kasszából fizeti!  Vegetáriánus étkezésre lehetőség van, de ezt kérem előre közölni a második részlet befizetésekor.

A szobák tv-vel, zuhanyzóval és WC-vel ellátottak, és mindenkinek adnak törölközőt. A szobákban hűtőszekrény van.

Az ebédről mindenki maga gondoskodik!

Az útközben bevásárlási lehetőséget nem biztosítunk, de a szállástól 100m-re egy Tesco áruház van este 8 óráig nyitva

A túrákra kérem, hozzatok eső és szélálló ruhát is magatokkal! A hegyen hidegebb idő is előfordulhat ~ 1 000 m magasan.

Biztosítás: nem kötelező, de ajánlott megkötni, amelyet a járási Egészségbiztosítási Pénztáraknál lehet igényelni. A neve: Európai Egészségbiztosítási kártya, ingyenes és több évre szól. Továbbá mindenkinek szíves figyelmébe ajánljuk, hogy kössön erre a 5 napra külön balesetbiztosítást valamelyik biztosítási irodánál (utazási irodánál). A Szakosztály nem vállalja az utazás során bekövetkezett balesetkért a felelősséget!

A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt!!!

A belépőknél elől szerepel mindig a teljes ár, a második a 65 év feletti vagy 18 év alatti.

 

Program:

  1. nap

 Székesfehérvár – Mosoni pihenő – itt rövid szünetet tartunk. Utunkat folytatjuk tovább Szlovákián keresztül Csehországba Brno városába. Itt megnézzük a Szent Péter és Pál Székesegyházat és a belvárost. Ha még időnk engedi rövid sétát teszünk Spilberk vára körül, amely egy lapos hegyen terül el.

Innen utunkat az autópályán Kutna Hora felé vesszük. Itt a város Sedlec nevű részének temetőkápolnájában világhírre emelkedett Csontházat (Osszuárium) tekintjük meg. A nap végére már csak a szálláshelyünkre kell utaznunk és a vacsora elfogyasztása után pihenni.

 

  1. nap

 Ezen a napon az Észak Csehországban levő Cseh-Svájc Nemzeti Park területén teszünk látogatást.

A túránkat Vysoka Lipa nevű településen kezdjük. Itt mindenki elsétál a parkolótól 30 percre található Saunstejn kilátóhoz. A kilátóra mindenki saját belátása és felelőssége szerint felmászik, a tetejéről csodálatos panoráma tárul a szemünk elé.

Itt kettéválik programunk:

  1. A csoport egyik része visszamegy az autóbuszhoz és busszal átmegy Mezna Louka busz parkolójába. Itt könnyed sétával elérik a Kamenice völgyét. A völgyben részben sétálva, ahol lehetséges, valamint a szűk szakaszon csónakkal Hrenskoba megy, ahol lehet bámészkodni és az időt kellemesen eltölteni.Ez a túra ~ 5km és ~20m emelkedő, de lefelé a folyóhoz köves, kiépített út vezet.A csónakkal a Kamenice folyón (kb. 25perc) a díj: 80/40CZK
  2. A társaság túrázó része a Saunstejn-től folytatja tovább útját, felmászik a Kicsi-sziklakapuhoz, majd tovább a kőrengetegben Mezni Louka a köztes cél. Innen az útunk megegyezik a másik csoport útjával, és a csónak viteldíj is.

Ez a túra ~ 12km és ~350m emelkedő.

A két csoport Hrenskoban találkozik a koradélutáni órákban és itt szállunk autóbuszra, majd megyünk vissza szállásunkra erőt gyűjteni.

 

  1. nap

Pénteken prágai városnézés lesz magyar nyelvű idegenvezetéssel. Ez 4 órás program, amely után szabadidőt tervezünk, azaz lehetőség lesz további érdekességeket megnézni, vagy megkóstolni a cseh söröket, ételeket.

A részletesebb program:

10:00kor  találkozunk a Marianské Hradby – Prágai Vár buszparkolójában. Megtekintjük a Hradzsin teret, Prágai várat, Szent Vítus székesegyházat, a Vár udvarait,  Szent Vencel szőlőskertjében a panorámát, a Kisoldalt, Kampa szigetét a Károly hidat, kis ízelítő az Óvárosból, az Orloj a híres középkori csillagászatit óramű, Óvárosi Városháza.

Belépők ára: 250/125CZK

A hazaindulást a szálláshelyünkre a koraesti órákban tervezzük.

 

  1. nap

Szép napos időjárás esetén ezt a reggelt a szálláshoz közeli Jestedi kilátónál kezdjük. Autóbusszal felmegyünk a parkolóba és innen felsétálunk a kilátóhoz (kb. 30-40perc).

A hegy tetejéről csodálatos a panoráma a környékre. Amikor kigyönyörködtük magunkat, lesétálunk az autóbuszhoz és egy rövid kirándulásra indulunk a Porladó-sziklákhoz, amiket még az itteni viszonyokhoz képest is különös változatosság és formagazdagság jellemez. Az útvonalunk magas sziklatornyok, szakadékok és szikla szorosok között vezet, amiket meseszép fenyves vesz körbe. Itt valóban lehet sétálni, kicsit mászni sziklák között. Ezt mindenki belátása szerint a helyszínen el tudja dönteni. A csoportot kettő részre osztjuk, így mindenkinek lesz lehetősége a szép részeket bejárni. Belépő ára: 70/40CZK

A sziklák után a közelben található gótikus Valdstejn várát látogatjuk meg. A várhoz ösvény vezet fel és ~ 30 perc alatt lehet felsétálni. Belépő ára: 70/50CZK

Itt a várban teszünk sétát, majd visszamegyünk az autóbuszhoz és a szálláshelyünkre.

 

  1. nap

A szálláshely elhagyása után indulunk vissza Magyarország irányába. Útközben tartunk majd rövid technikai szünetet, és Lednicébe megyünk, az álomszerű meseszép kastélyba, amelynek csodaszép parkja van. Itt sétát teszünk a parkban és bemegyünk megcsodálni a kastély belső berendezéseit és termeit. Belépő ára: 190/130CZK

A kastély után hazafelé vesszük az irányt és rövid technikai szünetet tartva érkezünk Székesfehérvárra este 8 órakörül.

 

Pár jó tanács:

A buszt az úton nehezen viselők készüljenek fel gyógyszerrel, mivel kanyargós hegyi utak lesznek. Látcsövet érdemes hozni a magas pontokról a kilátáshoz.

Az út árában benne foglaltatik a szállás reggelivel és vacsorával, az autóbusz, parkolások költsége, szervezési költségek, és a belépők ára.

A fent leírt túraútvonalak változtatása előfordulhat!!!

 

Túravezetők: Bebesi László és Kovács Krisztina

 

Üdvözlettel:

Inczéné Mátyás Jolán

szakosztályvezető

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.