Körlevél

  1. június 29.- július 1. Őrség és Ausztria túra

Túravezetők: Varga Ágnes és Pácser Mariann

 

Kedves Túratársak!

Szeretnénk megosztani veletek a 3 napos út programját, amelyre nagy örömünkre sokan jelentkeztetek.

Az Őrség  –  Ausztria túra június 29-től július 1-ig tart ( 3 nap 2 éj, péntektől vasárnapig) A találkozó június 29-én 6.20 perckor a Mcdonald’s parkolójában lesz. Indulás: 6 óra 30 perckor

Néhány hasznos információ az utazáshoz: valuta árfolyam ~ 315 Ft > 1 EUR

Az útra mindenki hozzon magával érvényes úti okmányt: személyi igazolványt, vagy útlevelet. A személyi igazolvány esetén csak a plasztik, amit elfogadnak a határon.

Szálláshelyünk: Torony faluban lesz, közel az osztrák határhoz a Charlie Hotelben és Panzióban. A csoport –  a szokásoktól eltérően –  két helyen lesz elszállásolva.  A panzió és a hotel 900 méterre van egymástól. 2-3 ágyas szobák,  WC-el, zuhanyzóval ellátottak. A szobák egy részében van hűtőszekrény. Törölközőt fogunk kapni. A reggeli svédasztalos jellegű, a vacsora pedig levesből és főfogásból áll. A reggelit mindenki a szálláshelyén, a vacsorát pedig közösen a panzióban fogyasztjuk el. Vacsora után pedig közös esti sétára indulunk a hotel lakóival (a sőfőr a busszal a panzióban „alszik”, reggel értünk jön).

A túrákra:  kérjük hozzatok magatokkal eső és szélálló ruhát, valamint megfelelő lábbelit.  Az érzékeny bőrűek készüljenek naptejjel, sapkával – a túraútvonal időnként nyitott szakaszain ez szükséges lesz.

Biztosítás: nem kötelező, de ajánlott megkötni, amelyet a járási Egészségbiztosítási Pénztáraknál lehet igéynelni. A neve: Európai Egészségbiztosítási kártya, ingyenes és több évre szól. Továbbá mindenkinek szíves figyelmébe ajánljuk, hogy kössön erre a 3 napra külön balesetbiztosítást valamelyik biztosítási irodánál (utazási irodánál). A Szakosztály nem vállalja az utazás során bekövetkezett balesetkért a felelősséget

Program:

Találkozás június 29-én 6:20 perckor a Mcdonald’s parkolójában lesz.

Indulás: 6 óra 30 perckor

 

  • 1 nap

Székesfehérvár – Szemenye Gulyás Csárda, itt rövid technikai szünet, kávézás.  Innen Egervárra megyünk, a kastélyt kívülről körbesétáljuk. Majd tovább utazunk Zalaegerszegre ahol a Göcseji Falu múzemot és a mellette lévő Magyar Olajipari Múzeumot fogjuk megtekinteni.  A Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteményeként, hosszas szakmai előkészítést és gyűjtést követően 1968 óta fogadja a látogatókat. A skanzen jelenleg negyven különböző építményből és több száz berendezési tárgyból áll. A Zala holtága mellett létrehozott gyűjtemény épületeinek többségét Göcsej kis falvaiból telepítették át: azokat szétbontva szállították ide és építették újra fel.  A Falumúzeum szomszédságában lévő, 30.000 m2 területű állandó szabadtéri kiállításon pedig a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeivel, állandó kiállító termeiben az iparág technológiai folyamataival, történetével ismerkedhetünk meg. A közös program után Hegyhátszentmártonra megyünk ahol  a túrázók leszállnak a buszról.

„A”

Túra: Hegyhátszentmártontól a Rockenbauer Pál kéktúrán-Bakonya erdő –Ispánki erdő– Lugosi patak völgye –– Pap hegy – Őriszentpéter – Hársfa fogadó /táv: 16km, szintemelkedés: ~150m gyaloglás: ~ 5 óra. A túra időjárás és rendelkezésre álló idő függvényében lerövidülhet, ez esetben a túra végpontja a Bárkás tó, pihenőhely.

„B”

A „kistalpúak” a Vadása tó partjára látogatnak, ahol végig járják a Rókalyuk tanösvényt . A tanösvény 2km hosszan a tó partját kerüli körbe, kellemes hűs erdei környezetben.  A Vadása völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kiépíteni a Vadása-tavat. Az elnevezés onnan ered, hogy a környéken sok róka élt, lyukakat ástak a patak mentén így lett a patak neve vad-ásta, vad által ásva, vagyis Vadása. Tiszta vizét 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban a kirándulók kedvelt helye. AVadása-tó két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki.

A következő úticél Szőcén a Lápok háza. Az Őrség lápjait egy 18 perces kisfilm mutatja be. Ezt megnézi a csapat, majd végigsétálnak a Tőzegmohás lápréten ( ami kb. 1km hosszú) , ahol pallókon kell végighaladni. A nap utolsó programja Szalafő ahol a tökmagolaj készítés rejtelmeivel ismerkedhetünk meg. Vásárlási lehetőség is lesz A nap végén a szállásunkra megyünk, vacsora, és rövid levezető esti séta következik.

  • 2 nap

A reggeli után közösen Riegersburgba látogatunk. Megnézzük a várat és részt veszünk a madárreptetésen.  Innen Fehringbe megyünk tovább.

„A”

Túra: Fehring –   Kapfenstein vára  – Bad Gleichenberg, táv: 16 km, szintemelkedés: ~300m gyaloglás: ~ 5,5 óra. A túra erdősávokon, kis településeken, mezőkön halad keresztül, néha szőlős kertek mellett,  így bemutatva az ottani osztrák vidéket, a gyönyörűen rendbetartott kerteket, házakat  –  több helyen szép kilátással. Felmegyünk a várba is, ahol szintén pazar panoráma tárul a szemünk elé.  A túra időjárás és rendelkezésre álló idő függvényében lerövidülhet, ez esetben a túra végpontja Kapfenstein községben lesz.

„B”

Amíg a csapat egy része gyalogosan fedezi fel a vidéket, a többiek Grazba, Stájerország fővárosába, az ország második legnagyobb városába látogatnak. Felkeresik Graz legrégebbi jelképeit, a város fölött magasodó Schlossberget (Várhegy) és a rajta található kis óratornyot. A hegyre siklóval, lifttel és gyalog lehet feljutni. Fent közelebbről is szemügyre vehető a tömzsi óratorony és az 1890-ben épült hangulatos Kínai Pavilon, ahonnan pompás kilátás nyílik az egész városra. Tovább sétálva a 94 méter mély török kutat, az egykori vár bástyáit, Napóleon idejéből származó ágyúkat,  Graz legnagyobb, – öt tonnás (!) – harangját rejtő harangtornyot, a kazamata-színpadot, és a grazi vár utolsó katonai védelmezőjének emléket állító hatalmas oroszlán szobrát láthatjuk.   A Várhegy után bejárják az 1999-ben világörökséggé nyilvánított óváros zegzugos utcáit.  a mediterrán hangulatot árasztó Ferences-negyedtől, a Főtéren át (ahol a tornyos-kupolás Városházát láthatjuk) a széles Herrengasséig, melynek közepén állandóan villamosok suhannak. Ez utóbbin a stájer tartományi parlament székhelyét, a Landhus árkádos belső udvarát is megnézik.

A túrát és a városnézést követően közösen a szállásra megyünk, vacsora és levezető esti séta a hotelig.

 

  • 3 nap

Reggeli után kiköltözünk a szállásunkról és elindulunk Semmering felé. Az első megálló Payerbach. Itt a csapat vonatra száll, amellyel Semmeringre száguldunkJ  A félórás úton már a vonatablakból megcsodálhatjuk a gyönyörű tájat.  A semmeringi vasút Felső-Ausztria és Stájerország tartományok határán található, Gloggnitz és Mürzzuschlag között. Ez volt Európában az első hegyi vasút, ami jelentős lökést adott az egész vasúti közlekedés fejlődésének.

 „A”

Túra : Semmering vasútállomás – Doppelreiter kilátó – 20 schillinges kilátó – Fleischmann brücke –Roter berg –Breitenstein( Gasthof Blunzenwirt) táv: ~12km szintemelkedés: ~300m gyaloglás: ~ 5 óra

A túraútvonal végig kíséri a sín útvonalát, hol mellette, hol felette, hol pedig a viaduktok alatt haladunk majd el. A két kilátóból pedig csodaszép panoráma tárul elénk, még a közeli Rax havas csúcsát is láthatjuk majd. A monumentális Fleischmann brücke mellett pedig pici kis szabadtéri kiállítás van a vasútépítők szerszámaiból, valamint kis berendezett faházikókat is láthatunk, hogy hogyan éltek ők egykoron ott, mikor építették a vasútvonalat. A túra végén a busszal a Gasthof Blunzenwirt mellett találkozunk. Ha időnk engedi,   benézünk Gasthofba, hogy szomjunkat csillapítsuk.

„B”  

A  könnyebb lehetőséget választók  Mária Schutzba és utána Schottwienbe látogatnak. Gyönyörködnek a viaduktban, a panorámában, megnézik a híres kéttornyos, barokk stílusban épült Maria Schutz -i templomot. A templom 1738-ban épült, egy csodatévő és gyógyító forrás fölé.  A Heilig Bründl-nek nevezett forrást időtlen idők óta látogatják, ez ma a a főoltár mögött található.  Schottwien ( Skótbécs), a betelepített skótokról kapta nevét. A viaduktot 1986-ban kezdék építeni, mert addig csak Sonnwendstein hegyvidék megkerülésével lehetett Maria Schutzba eljutni, mert a Semmeringi Alpok felől teljes képtelenség volt megközelíteni a települést.  A csoport Semmering Am Spitalba is ellátogat, illetve Semmeringen tesz kis kisebb sétákat, felfedezik a környék látnivalóit.

A két csoport Breitensteinben találkozik, ahonnan hazafelé vesszük az irányt és terveink szerint 20:30 körül

Itt szeretnék jelezni, hogy mivel igen nagy az érdeklódés a túra iránt („várólistások is vanak”), aki nem fizeti be a túra teljes árát a fenti határidőig, azt a töröljük a jelentkezők közül és a „várólistáról” veszünk fel újabb jelentkezőket, immáron a teljes összeg befizetésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.